Harmat Péter és Harmat Árpád helytörténeti blogja

Lokálpatrióták

A vásárhelyi termál kemping nekrológja

2017. július 26. - Harmat Árpád Péter

Harmat Péter írása

Szomorúan vettem tudomásul a napokban, hogy 46 éve általam kezdeményezett és a Csongrád Megyei Vízmű által kialakított vásárhelyi termál kempinget bezárták. A lehangoló hírre csak kevesen kapták fel a fejüket Vásárhelyen, pedig egy nagy múltú és sikeres dolog szűnt meg a kempinggel. Érdemes visszatekinteni múltjára.

A megyei vízmű 1971-ben, javaslatomra hozta létre a kempinget a strand területén, közel a városközponthoz. Már az első néhány idényben kiderült, hogy a külföldi, főként német turisták előszeretettel veszik igénybe szálláshelyként, sőt idővel kifejezett úti-célként is. Kijelenthető, hogy a kemping jövedelmezően működött és városunknak is jó hírét keltette szerte Európában. A statisztikai adatok alapján az is kiderült, hogy összesen 23 ország lakói érkeztek hozzánk, mégpedig a sok év alatt több ezres számban. Idővel nemzetközileg is "jegyzetté" vált a kemping és így 1994-ben a "ACSI" bevette a 7000 európai kempinget népszerűsítő katalógusába is. Később az önálló WC és vizesblokk kialakítása után a létesítmény megkapta a II. osztályú minősítést is.

strand_70es_evek.jpgA strandfürdő a 70-es években (Felletár László képe) 

Kempingünk 1994 -ben részt vett a brüsszeli kemping börzén, majd 1995 -ben Hannoverbe lett kiküldve  közel ezer színes, háromnyelvű katalógus. A városi vízmű vezetőjeként 1971 és 1995 között hozzám tartozott a fürdő és a kemping is, majd a kemping vezetését Török Sándor vette át tőlem. Ekkorra már visszajáró törzsvendégei is lettek a kempingnek, főként idősebb holland, német francia és osztrák turisták képében. Sőt olyanra is akadt példa, hogy egy itt megszálló turista annyira megszerette városunkat, hogy később ide települt Írországból. Nem volt ritka, hogy Nyugat-európai utazók állították be a kempingbe lakókocsijukat, hogy ne kelljen minden évben idevontatniuk azt, mert visszatértek rendszeresen hozzánk.

kemping3.jpg

A kezdetek

Annak idején a nyitást megelőzően tervet kellett készíteni és engedélyeztetni. A kempingekre vonatkozó műszaki előírások alapján felosztottam az erre kijelölt területet, mégpedig sátor és lakókocsi helyekre. A kemping lakóinak a fürdő régi, vendéglátó-épületének földszintjén rendelkezésre álltak zuhanyzók, kézmosók és WC -k. Később bővült az ellátás köre főző és mosogatóhelyek kialakításával. 

kemping1.jpg

Mivel a forgalom és az igények idővel jelentősen növekedtek, szükségessé vált faházak kialakítása, letelepítése is, mégpedig a kemping Ady Endre utca felőli oldalán. Ezeket a kis faházakat a szentesi vízműtől kaptuk, majd a Bács-Kiskun Megyei Bútoripari Vállalattól, kedvezményes áron megvásárolt bútorokkal rendeztük be. (Heverők, asztalok, székek, szekrények kerültek minden kis faházba.) A kemping kiszolgáló személyzetét a fürdő dolgozói adták.

A vásárhelyi strandfürdő kempingje 1971 és 2016 közti majd fél évszázados időszakban, de különösen a 70-es és 90-es évek közt nagy sikerrel működött, egyértelműen hozzájárult városunk ismertebbé válásához, országos és nemzetközi jó híréhez és virágzásához.

kemping2.jpg

Nekrológ és összegzés

A város idegenforgalmára mért arculcsapásnak tekintem a Kemping felszámolását, amivel csak veszíthetünk, még akkor is, ha ezzel a városi sportrendezvények vendégei számára remélnek plusz parkolási lehetőségeket biztosítani. Egyszerűen nincs arányban az, amit nyerünk és az, amit veszítünk a kemping megszüntetésével. Amellett a megszűnéssel "nyert" parkoló az év 90 százalékában valószínűleg csak üresen áll majd, ahogyan ez jelenleg is látható, ha valaki arra jár (lásd képeinket):

strand_parkolo1.jpg

strand_parkolo2.jpg

A város szállodai férőhelyei nem oldják meg a Kemping által biztosított idegenforgalmi turizmust. Ezt mint tapasztalt kempingező állítom, aki családjával az Isztriától egészen a Kotori-öbölig végigjárta a horvát tengerpart kempingjeit. 

A vásárhelyi kemping legnagyobb vonzereje abban rejlett a külföldi vendégek számára, hogy a város központjában, egy melegvizű strandfürdő mellett helyezkedett el. Sokoldalú kikapcsolódási lehetőség volt tehát számukra, még rossz idő esetén is. Sokan azt állítják ezzel szemben, hogy a kemping a szúnyogokkal és kullancsokkal teli Kása-erdőbe való, a város szélére. Ezek az emberek nem sokat járhattak kempingekbe és kevés tapasztalatuk lehet ezen a területen.

Zárszóként kiemelném: azzal, hogy megszüntetünk egy régóta jól működő, hasznos dolgot, - mely idegenforgalmi bevételt jelent és városunkat ismertté teszi a világban (mely célért egyébként más városok külön forrásokat mozgósítanak) egy üresen álló parkoló kedvéért - saját lehetőségeinket szűkítjük, eltékozolva adottságainkat.

Harmat Péter 

/nyugalmazott mérnök, a vásárhelyi vízmű korábbi vezetője/

2017. július 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarhelyilokalpatriotak.blog.hu/api/trackback/id/tr8312639117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Nagy László 2017.07.26. 23:00:56

Kimondottan rossz döntés volt a városvezetés részéről a vásárhelyi kemping bezárása, hiszen az ilyen létesítmények több szempontból is motorjai lehetnek a város-fejlődésnek:

- egyrészt turizmust "hoznak" Vásárhelyre, hiszen a település bekerül a kempingek országos és nemzetközi nyilvántartásába, így sok turista számba veheti, mint megszállási lehetőséget, ha hosszabb utat tervez (ami érinti a várost).

- másodszor cél-állomássá teheti Vásárhelyt, ahová esetleg messzi területekről is elutaznának, mondjuk, hogy fürödjenek Mártélyon, megnézzék az Alföldi tájat és végiglátogassák a város nevezetességeit - a Károlyi házat, a kőfalat, az ótemplomot, a Fekete Sast, az Alföldi Galériát, a csúcsi fazekasházat ... stb.

- jelentős bevételt hozhat a városnak, ha turisták érkeznek és itt költik el pénzüket, a város boltjaiban vásárolnak és a város szolgáltatásait veszik igénybe, amivel a helyi vállalkozókat is segíthetik.

- végezetül a kemping által jelentett szálláslehetőséggel együtt járó forgalom ismertebbé is teheti a várost országunkban, ami közvetett módon előnyöket hozhat, akár befektetni vágyóknak, akár itt letelepedni kívánó új polgárok képében.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2017.07.26. 23:05:02

@Dr. Nagy László: szívből egyetértek. Egy kicsit olyan ez, mint amikor a mentőcsónakból kidobják az evezőket. :-)

De komolyra fordítva a szót: valóban hiba volt a kemping megszüntetése, egy teljesen érthetetlen hiba. Mit nyerünk azzal, ha lesz még egy huszadik parkolónk is a városban, amit a kutya sem használ és az év 365 napjából maximum 7-8 napon van kihasználva (akkor is csak 50% -on üzemelve) ha esetleg valami nagyon sportrendezvényt tartanak a strandon?

Arte Peritus 2017.07.26. 23:17:54

A sok városban veszteséggel üzemelő strandfürdők számtalan esetben kempingek és más szálláslehetőségek kialakításával nyernek nagyobb forgalmat.

Ez itt is működne, hiszen ha egy strandnak van saját kempingje, akkor nagyobb vendégszámot is elérhet, mert az itt megszállók stabil belépő-fizetők. Arról nem beszélve, hogy hazatérve - saját városaikban - másokat is arra biztathatnak, hogy ők is jöjjenek a vásárhelyi strandra. Hosszú távon a strand sokat profitál a dologból.

Érthetetlen, hogy a vásárhelyi vezetés miért mond le erről a plusz bevételről. Átgondolatlanságnak tartom!

Ursus Arctus 2017.07.27. 12:52:43

A Termál Kemping bezárása mögött az lehet, hogy a tavalyi nagy nemzetközi úszóverseny és a még korábbi búvár VB mintájára jelentős országos (vagy európai) versenyeket akarnak Vásárhelyre hozni, amihez a strandon kibővített parkolóra van szükség.

A hiba csak ott van, hogy ilyen jelentős események maximum 1-2 évente lesznek, vagyis a parkoló - aminek kedvéért bezárták a kempinget - szinte mindig üresen fog állni. Végső soron tönkre tettek egy folyamatosan jól működő kempinget egy bizonytalan és ritkán előforduló jövőbeni célért. Nem volt egy bölcs dolog.
süti beállítások módosítása