Harmat Péter és Harmat Árpád helytörténeti blogja

Lokálpatrióták

Nagy András János élete [1.]

2014. október 04. - Harmat Péter blogadmin

Harmat Árpád írása

nagyandras.jpgA Nagy András János kút átadásának 130. évfordulója okán, talán érdekes lehet a névadónak - városunk kiemelkedő alakjának - közelebbi megismerése. Amellett úgy érzem, egy igazi vásárhelyinek illik ismernie Nagy András János nevét és életútját.

Nagy András János tipikus alföldi jobbágycsalád gyermekeként született városunkban, 1812 őszén. Gimnáziumot végzett (mely már kevésbé mondható tipikusnak a jobbágyokat tekintve), majd a Károlyi grófok birtokain gazdálkodott. Az 1848/49 -es szabadságharcban is küzdött lovas nemzetőrként a Bácskában (századosi rendfokozatig jutott). Bár saját gyermeke nem született, örökbefogadott egy kisfiút és egy kislányt. Később felszabadult a jobbágysorból és felemelkedett a társadalmi ranglétrán.

- nagy méretű földeket vett bérbe, melyeknek később tulajdonosa is lett, miközben korszerűsítette birtokain a gazdálkodást.
- évekig a tiszai halászat főbérlőjévé vált
- tagja lett a városi majd megyei törvényhatóságnak
- alapítója és igazgatósági tagja lett az első vásárhelyi takarékpénztárnak
- Mikszáth két anekdotát, Tornyai egy festmény készített róla
- a város református egyházközösségének egyik vezetője lett
- vagyonából ártézikutat fúratott 20 ezer forintos költséggel a Kálvin téren (ezért később Koronás Magyar Érdemkeresztet kapott)
- végrendeletében 187 hold földet adományozott a református egyháznak
- komoly összegekkel támogatta a népiskolák fejlesztését, a kórházak, szegényházak építését.
Az itt látható festményen Tornyai János örökítette meg. Lentebb pedig az általa szponzorált Nagy András János kút látható, a Kálvin téren:

nagyandras_janos_kut.JPG

 Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarhelyilokalpatriotak.blog.hu/api/trackback/id/tr216758873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása