Harmat Péter és Harmat Árpád helytörténeti blogja

Lokálpatrióták

Hódmezővásárhely hajdani tórendszere

2017. augusztus 17. - Harmat Árpád Péter

Városunk földrajza, terepviszonyai, vízrajza és természeti környezete egészen máshogy festett 7-8 évszázaddal ezelőtt, mondjuk a Hód-tavi csata idején. Erre már az ütközet körülményeinek megismerése során rájöhetünk, amikor a csata-leírást böngésszük a két városi monográfia valamelyikében. Aztán az is világossá válik, hogy a későbbi korokban, például a török időkben is egészen más volt városunk környezete. A korabeli térképeken, leírásokban egy kiterjedt tórendszer szerepel, melynek nyomai ma már nem érzékelhetőek, legfeljebb az egyik városrész - a Hódtó - nevében lelhető fel. A több évszázaddal ezelőtti Hódmezővásárhely térségét nádasok, tavak, összefolyások, mocsaras, zsombékos részek övezték. 

hodvasarhely_16szazad.jpg

A folyószabályozások tervei, csak a reformkorban, 1830 és 1848 közt készültek el, de a megvalósítás még későbbre tolódott. A Tisza szabályozása átrajzolta a vidék vízrajzát, csökkentette a holtágak és mocsarak számát és visszaszorultak az év nagy részében víz alatt álló ingoványok, zsombékok is. A XIX. század második felére átalakult a város környezete, 1879 és 1881 közt felépült az árvízvédelmi kőfal is, eltűnt a tórendszer. 

vasarhely_kornyezo_vizek.jpg

Érdekes azonban visszaidéznünk, hogy a több évszázaddal ezelőtti tórendszer hogyan, miképp festhetett a mai viszonyokkal összevetve. Ennek szemléltetésére kiválóan alkalmas az alábbi térképvázlat, melyen a XIV. századra datált tóvidék, a jelenlegi városrészekre van "vetítve". Jól látható, hogy a legjelentősebb tó éppen a Hódtói és kertvárosi részeknél feküdhetett és átfolyó kapcsolatban állt a Hattyas, Csúcsi illetve Kis tavi részekkel.

tavak_vasarhely.jpg

A fenti vázlatok, térképek áttekintése különleges élményként segíthet elképzelnünk szeretett városunk több évszázaddal ezelőtti képét. A legmélyebb pont napjainkban is a Kása erdő területe, míg a legmagasabb rész a városháza környéke (77 - 82 méteres tengerszint feletti magasságokkal).

(Folytatás... következik.)

Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarhelyilokalpatriotak.blog.hu/api/trackback/id/tr6512758276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmath Árpád Péter 2017.08.18. 17:21:19

Micsoda "parázs érdeklődés" övezi ezt a posztot!

Magister_ 2017.08.18. 17:50:57

@Harmath Árpád Péter: meglepő mert a vásárhelyieknek azért ez érdekes lehet.

Harmath Árpád Péter 2017.08.19. 18:00:09

@Fabius Quintilianus: sajnos az érdeklődés (és lelkesedés) rendszerint ilyen szokott lenni. :-) Gyengécske. :-)

tomasszo 2020.04.18. 12:11:56

Jónapotokat! Kis késéssel, de hadd jegyezzem meg, hogy tényleg jó a cikk! Az egymásra montírozott kép nagyon érdekes.

VadD 2020.04.18. 12:12:07

Köszönöm a cikket! Mindig is érdekeltek a történelmi és földrajzi témák. A cikkre viszont csak az index.hu-n megjelent Kőfalról szóló cikke kapcsán jutottam el. Hamarabb is szívesen olvastam volna. Mégegyszer köszönöm.

Imre Kis 64 2020.04.18. 12:12:49

Nagyon tetszik pláne így térképpel.Most már értem a szint különbségeket.Utca neveket Völgy ,búvár,völgy utca,stb.
süti beállítások módosítása